چکیده این مقاله :
آببندی و مسدود کردن ضد حریق در ساختمان از مهمترین ابزارهای فنی محافظت از ساختمان در برابر آتش بوده و همچنین دارای اهمیت و دشواری در حوزه در حال ساخت و ساز است. از نقطه آغاز تحلیل اصول آب بندی و انسداد نسوز در ساختمانها و تحلیل برخی عوامل تاثیرگذار کلیدی، این مقاله در ابتدا کاربردهای ترکیبی مقیاسهای فنی آب بندی نسوز را بر اساس ترکیب کاربردهای مهندسی ارائه میدهد. سپس با در نظر گرفتن صفحه آببندی نسوز بهعنوان نمونه، وضعیت فعلی محصول آب بندی نسوز را معرفی کرده و به تحلیل دلایل میپردازد. در آخر، پیشنهادات مربوطه را از چهار جنبه: کیفیت محصول، استاندارد محصول، انتخاب محصول و کاربرد در ساخت و ساز، با تلاش برای ارائه برخی روشها و تفکرات جدید برای حل مسئله آببندی و انسداد نسوز، ارائه میدهد.
در فرآیند ساخت و ساز بنا، به دلیل نیاز کارکردی و سازهای، بخش داخلی دارای تعداد زیادی لوله های مکانیکی و الکتریکی در فاصله شکاف بین کف و دیوار است. بنابراین، به سوراخ یا تخلخل هایی بین کف و لوله ها، یا بین دیوار و لوله ها منجر میگردد. برای این سوراخها یا تخلخل ها اقدامات آببندی باید انجام شود، در غیر این صورت در صورت بروز آتش سوزی، آتش و دود به سرعت در ساختمان منتشر شده و گسترش مییابد
آببندی و انسداد نسوز برای آببند کردن سوراخ هایی که توسط کابلها یا لوله ها در دیوار یا کف به وجود آمدهاند، با مواد آب بندی نسوز است. این کار میتواند از انتشار گرما، شعله و دود به مناطق همجوار جلوگیری کند، تا به هدف محافظت از ایمنی کارکنان و تجهیزات دست یافته شود.
اصول و اهمیت آب بندی و انسداد نسوز
اصول اساسی آب بندی و انسداد نسوز این است که مواد آب بندی در فرآیند گرماگیر عایق گرما و انبساط ایفای نقش میکند تا تخلخل هایی که از احتراق سوخت باقی مانده اند را آب بند کرده و از گسترش گازهای سمی و دود ناشی از آتش جلوگیری کند. با جذب گرما و عایق گرما، میتوان دمای سطح دارای محافظت را کاهش داد و مانع از احتراق سوخت روی سطح دارای محافظت شد [2]. اهمیت آب بندی و انسداد نسوز این است که میتواند از گسترش آتش و گازهای سمی در هنگام آتش سوزی به طور مؤثری جلوگیری کرده و بنابراین از ایمنی کارکنان و تجهیزات دور از محل منبع آتش محافظت کند.
شکل 1- نمودار شماتیک آب بندی و انسداد نسوز در مورد عبور از دهانه های نفوذ
1- عنصر گسترش دهنده آتش 2- ماده آب بندی نسوز 3- پوشش نسوز 4- پوشش عایق حرارتی
5- متصل کننده 6- یک لوله فلزی 7- یک کابل 8- یک لوله پلاستیکی 9- یک داکت کابل
کاربردهای ترکیبی مقیاس های فنی آب بندی نسوز
در کاربردهای عملی آب بندی و انسداد نسوز، اغلب برخی مسائل شامل یک مقیاس فنی آب بندی نسوز، روش آب بندی نادرست یا ناقص، بدون در نظر گرفتن نوع و ماهیت نفوذ سرویس، اندازه و موقعیت سوراخ و نیز مشخصات نفوذ سرویس وجود دارند. در نتیجه، آب بندی و انسداد نسوز نمیتواند به اثرگذاری مورد نظر برسد. به همین دلیل، در ابتدا مقیاسهای فنی آب بندی مانند “آب بندی، انسداد، جداکننده، قرار دادن در لفاف، و پوشش دهی” که از ابتدایی ترین موارد و دارای بیشترین کاربردها هستند را معرفی میکنیم. تمام موارد فوق با مشخصه های محصولات آب بندی نسوز، همچنین نحوه عمل و مقیاسهای فنی مربوطه در پروژه نصبیات مکانیکی و الکتریکی ساختمان، بر اساس الزامات دستورالعمل طراحی حفاظت در برابر آتش ساختمان (GB 50016-2014) و مشخصات فنی برای کاربرد آتش بند در ساختمان (CECS 154-2003) ترکیب میشوند. تحلیل ساده در مورد کاربردهای ترکیبی این مقیاسهای فنی آب بندی نسوز به شرح زیر هستند :
- آب بندی: اتخاذ سازه محصور شده با ماده مقاوم در برابر آتش برای محافظت محصور از کابل. و، محصول آببند نسوز معمول سینی کابل نسوز است. مکانیزم محافظت در برابر آتش و شعله آن بدین شرح است. زمانی که کابل در سازه آب بندی قرار میگیرد، به دلیل کند کردن شعله یا نسوز بودن ماده آب بندی، شعله بیرونی اثر مستقیمی بر کابل داخلی نخواهد گذاشت. به دلیل خاصیت انبساط حرارتی و بسته شدن سازه، حتی اگر برخی کابلهای داخلی به دلیلی آتش بگیرند، به دلیل کمبود اکسیژن خاموش خواهد شد. .
- انسداد: اتخاد مواد نسوز مانند مواد مسدودکننده نسوز غیر آلی، مواد مسدودکننده نسوز آلی، کیسه نسوز، برای مسدود کردن لوله ها یا سوراخهایی که سیم یا کابل ها از آنها گذشتهاند، به خصوص برای سوراخهای بزرگتر کاربرد دارد. محصولات آب بندی نسوز معمول مواد مسدودکننده نسوز غیر آلی (برای مثال بتن نسوز)، مواد مسدودکننده نسوز آلی (برای مثال درزبند نسوز، بتونه نسوز، درزگیر نسوز، اسپری نسوز، بلوک نسوز، فوم نسوز)، و کیسه نسوز هستند. اگر شکاف بین داکت و کابل کوچک باشد، میتوانیم از مواد مسدودکننده نسوز آلی برای آب بندی و مسدود کردن استفاده کنیم. در غیر این صورت، میتوانیم کیسه های نسوز را انتخاب کنیم. برای مثال، مواد مسدودکننده نسوز آلی تحت اثر دمای بالا و شعله منبسط شده و سخت خواهند شد و لایه سخت و متراکمی با لعاب تشکیل میدهند. این فرآیند یک واکنش گرماگیر است که میزان زیادی گرما مصرف میکند و این برای پایین آوردن دمای سیستم مطلوب است. لایه لعاب خاصیت عایق حرارتی خوبی دارد به طوری که در مهار آتش، متوقف ساختن دود و عایقکاری حرارتی به خوبی کار میکند.
- جداکننده: اتخاذ مواد نسوز مانند صفحه نسوز برای جدا کردن سوراخ دیوار یا کفی که نفوذ به آن انجام شده است. و، محصول آب بندی نسوز معمول صفحه آببند نسوز میباشد. با توجه به انبساط حرارتی صفحه نسوز و کاربید جامد تشکیل شده پس از انبساط، بخشهای نسوز در موقعیتهای مناسب به نحوی قرار میگیرند که منفذ کابل یا سوراخ لوله بسته خواهد شد و دهانههای سوراخهای بزرگتر در آتش را جدا خواهد کرد.
- قرار دادن در لفاف: اتخاذ ماده لفاف بندی برای انجام محافظت در برابر آتش و فرآیند مهار شعله روی لوله مکانیکی و لوله هود آشپزخانه. و، محصولات آب بندی نسوز معمول شامل طوق نسوز، نوار نسوز و غیره هستند. پس از اینکه ماده لفاف بندی نسوز روی قسمت بیرونی لوله مکانیکی و لوله هود آشپزخانه پیچیده میشود، یک کارتریج آب بندی را تشکیل میدهد. زمانی که آتشسوزی در بخش داخلی یا خارجی رخ میدهد، ماده لفافبندی از اثر واگرمش و عایق حرارتی خود استفاده میکند تا یک پوشش محافظ حرارتی مناسبی ایجاد شود که گسترش شعله را کند ساخته و مانع سوختن میشود و همچنین از انتشار دود و گاز به نواحی همسایگی آتش پس از سوختن لولهها جلوگیری میکند. بدین ترتیب، زمان زیادی برای تخلیه ایمن پرسنل فراهم میآورد.
- پوشش دهی: پوشش دهی سطح اشتعالپذیر، سازه فولادی و بتن با پوشش مهارکننده آتش برای مقاومت در برابر آتش و فرآیند عایق حرارتی. و، محصولات آب بندی نسوز معمول پوشش مقاوم در برابر آتش برای سازه فولادی، پوشش مقاوم در برابر آتش کابل و غیره هستند. زمانی که پوشش مقاوم در برابر آتش روی سطح اشتعالپذیر، سازه فولادی و بتن استفاده شود، لایه مقاوم در برابر آتش و عایق حرارتی روی سطح تشکیل خواهد شد، که اشتعالپذیری سطح ماده پوشش داده شده را کاهش داده و مانع گسترش سریع آتش میگردد و همچنین مقاوم ماده پوشش دهی شده را در برابر آتشسوزی افزایش میدهد.
صفحه آببند نسوز
مفاهیم و استانداردهای مواد صفحه آببند نسوز : صفحه آببند نسوز نوعی صفحه غیر قابل احتراق سخت است، که از ماده نسوز ساخته شده است. این ماده عموما برای دهانه های نفوذ بزرگ و دهانه های بدون آب بندی نسوز و مسدود کردن مناسب است چراکه ضخامت یکنواخت، محافظت در برابر آتش، عملکرد عایق حرارتی و ظرفیت حمل دارد. برای برش، سوراخکاری، تثبیت عناصر نفوذ کرده به کمک بست با عملکرد ضد حریق پس از برش مناسب است.
در ماده آتشبند استاندارد ملی (GB 23864-2009) (برای اختصار در پاراگرافهای زیر به آن استاندارد گفته خواهد شد)، ماده 5-2-1 تصریح میکند که “مقاومت در برابر آتش ماده آب بندی نسوز به سه سطح تقسیم میشود: 1h، 2h و 3h که به مدت زمان مقاومت در برابر آتش بستگی دارد. و دسته دارای نقص از نظر مقاومت در برابر آتش A’ است. ماده 5-2-2 تصریح میکند که “مقاومت در برابر آتش مواد آب بندی نسوز باید مطابق با مقررات جدول 1 باشد. ماده 6-16-7-2 استاندارد تصریح میکند که مشخصههای از دست دادن یکپارچگی پدیدههای زیر هستند که در سطح محافظت شده نمونه آزمایش ظاهر میشوند: (آ) مشتعل کردن پدها؛ (ب) زبانه کشیدن شعلههای آتش به مدت 10 ثانیه .
ممنون از اطلاعاتتون
ممنون از توضیحات
ممنون از توضیحاتتون
مواد نسوز مورد استفاده در آببندی ساختمانها چقدر در برابر دما و شعله مقاوم هستن؟ و آیا این مواد برای حفاظت در برابر انتشار گازهای سمی در زمان آتشسوزی هم کاربرد دارن؟
مقاومت این محصول بسیار عالی بود و همچنین سبک بود
توان انسدادش تا چه حد هست؟
توضیحات خوبی بود