این روزها با توجه به گسترش و پیشرفت صنعت و فناوری در کشورهای مختلف در سراسر جهان، صنایع و افراد در مقیاسهای مختلف، نیازهای بیشتری به ابزار و کالاهایی با ویژگیهای مختلف پیدا کردهاند. مواد و ابزارآلاتی که در عین سهولت در استفاده و تهیه، بتوانند نیازهای افراد و صنایع مختلف را برطرف کنند. پارچه نسوز یکی از این کالاهای مفید و کاربردی است که در زمینه صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. اشتعال پذیری موادی مانند پارچه یک مسئله مهم در صنایع مختلف است. این مسئله به خصوص در بخش مصارف صنعتی بسیار مورد توجه قرار می گیرد. پارچه های مختلفی که در صنایع و مکانهای مختلف مانند ساختمان های تجاری، محل برگزاری اجلاس ها ،کارگاهها و کارخانه جات مورد استفاده قرار می گیرد باید بر اساس استانداردهای لازم، ایمن غیر قابل اشتعال باشند و آزمایش های معینی را گذرانده باشند. یکی از انواع پارچههای ایمنی که در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد، پارچه نسوز است. پارچه نسوز ، به پارچهای گفته میشود که از الیاف فایبرگلاس، آرامید یا کولار، گرافیت ، فایبر سرامیک و غیره ساخته می شود. این نوع پارچهها با توجه به الیافی که در آنها به کار رفته، دارای مقاومت حرراتی مناسب و کاربردهای زیاد و مختلف است. امروزه با توجه به پیشرفت دانش فنی و مهارت افراد در صنعت و همچنین بهره گیری از دانش فنی در صنایع گوناگون، اهمیت استفاده از پارچههای نسوز اهمیت بالایی پیدا کرده است.
پارچه های نسوز مقاومت حرراتی بسیار بالایی دارند، همچنین غیر قابل سوختن و اشتعال هستند. اگر این پارچهها در دمایی بالاتر از دمای آستانه ی تحمل شان قرار گیرند، بدون این که شعله ور شوند کم کم متلاشی و تجزیه میشوند. همچنین برخی از انواع پارچه های نسوز مقاومت بسیار زیادی در برابر اشتعال دارند. به گونه ای که می توانند خود را خاموش کنند. از جمله این نوع از پارچههای نسوز می توان به پارچههای ساخته شده از برخی پلی استرها ، الیاف شیشه، الیاف های مداکریلیک و برخی انواع دیگر اشاره کرد. عواملی که باعث خاصیت غیر قابل اشتعال بودن پارچه های نسوز میشوند، وزن و بافت پارچه های نسوز است. همچنین به خاطر این که این پارچهها از الیاف طبیعی مانند پشم و ابریشم ساخته می شوند آتش زدن آن ها کار دشواری است.
ویژگیهای پارچه نسوز
همانطور که اشاره شد، پارچههای نسوز، مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت دارند. این نوع از پارچهها میتوانند دمایی در بازه ۴۰- تا ۱۵۰۰+ درجه سانتی گراد را تحمل کنند که این امر باعث گسترش طیف کاربرد آنها شده است.
برخی ویژگیهای کلی پارچههای نسوز شامل موارد زیر اند:
- مقاومت دمایی بالا
- دارای انعطاف پذیری بالایی
- ضد روغن
- توانایی تحمل دمای بالا تا ۱۵۰۰ درجه سانتی گراد
- مقاومت بالا در برابر حرارت، سایش، جریان، کشش و فشار
کاربردهای پارچه های نسوز
انواع پارچههای نسوز در بخشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. برخی موارد کاربردی پارچههای نسوز شامل موارد زیر است:
- درز گیری بخشهای از کوره
- درزگیری دریچه های مرتبط با مشعل
- آسترکاری سطوح داغ
- عایق پشتیبان کوره ها
- عایق کاری قالب ها در صنایع ریخته گری
- به عنوان عایق در صنایع ساختمانی
- لایه محافظ جوشکاری
- استفاده به عنوان محافظ در ، در ورودی کوره ها
- لایه ی رویی انواع کابل های فلزی
- استفاده در انواع واشرهای آب بندی
- لایه رویی محافط انواع لوله ها
- استفاده در تولید انواع پوشاک و لایه های محافظ
ضد آب هم هست؟
ممنون از توضیحات